Reumapatiënten sterk benadeeld door zorgverzekeraars in 2014

Array

Zorgverzekeraars bieden steeds minder uitgebreide aanvullende pakketten aan waar iedereen terecht kan. Hierdoor kunnen mensen die veel zorg gebruiken zoals reumapatiënten steeds minder goed overstappen. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl in samenwerking met het Reumafonds. “In 2014 hebben reumapatiënten nog maar de keuze uit slechts 7 verzekeraars. In 2013 waren dit nog 13 verzekeraars. Bovendien stijgen de premies van deze verzekeringen  met soms wel 35%,” licht Erik Hordijk van toe.

In totaal bieden zorgverzekeraars zo’n 900 polissen aan. Daarvan voldoen slechts 11 polissen aan de criteria van een reumapatiënt. Daarbij is bijvoorbeeld rekening gehouden met een vergoeding voor pedicure, kuuroorden en fysiotherapie. Terwijl zij vorig jaar nog bij 31 polissen terecht konden voor onbeperkte fysiotherapie.knieartrosePakketten geschrapt
De Friesland Zorgverzekeraar heeft haar meest uitgebreide pakket geschrapt. En Menzis heeft de vergoeding voor fysiotherapie verlaagd van 100% naar 40 behandelingen. PNOzorg hanteert medische selectie op haar meest uitgebreide pakket. Hierdoor kunnen reumapatiënten niet meer naar deze zorgverzekeraars overstappen.

Flinke stijgingen
De uitgebreide aanvullende verzekeringen worden steeds duurder. De premies van deze 11 aanvullende verzekeringen zijn  bijna allemaal gestegen. Het Supervip pakket van de Aevitae is zelfs met bijna 35% gestegen. Zorg en Zekerheid heeft de premie gelijk gehouden en bij De Amersfoortse daalt de premie met maar liefst 9,8%. De duurste aanvullende verzekering biedt Delta Lloyd (€ 131,95). “Reumapatiënten hebben dus niet alleen minder keuze aan verzekeraars, ze gaan bovendien ook nog eens de hoofdprijs betalen,” aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.

Reumafonds maakt zich zorgen
Reuma is in 2012 van de chronische lijst gehaald. Hierdoor wordt fysiotherapie voor reumapatiënten niet meer vanuit de basisverzekering vergoed. En moeten deze mensen een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het Reumafonds is content met het feit dat er nog steeds een aantal zorgverzekeraars onbeperkte toegang tot fysiotherapie bieden. Maar maken zich ook zorgen over deze ontwikkeling. Zij hebben hun zorgen geuit bij Minister Schippers van VWS en de zorgverzekeraars.

Wat doet Verzekeringssite.nl?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen