Persoonlijk videogesprek bespaart longpatiënten reistijd

Array

Zorg op afstand; dat is wat longarts Hans in ’t Veen als mogelijkheid biedt aan zijn patiënten. Dit houdt in dat hij een herhaalafspraak met een deel van zijn patiënten digitaal laat plaatsvinden. De patiënt kan vanaf zijn eigen computer, smartphone of tablet thuis of ergens anders een persoonlijk videogesprek met de longarts voeren via een beveiligde internetverbinding. Zo ziet en spreekt de patiënt toch zijn vertrouwde arts, zonder hiervoor naar het Sint Franciscus Gasthuis te moeten afreizen.

Succesvolle pilot
‘Vooruitlopend op dit doel is met succes een pilot afgerond bij een aantal astma- en COPD patiënten die zich hiervoor vrijwillig heeft opgegeven’, aldus longarts Hans in ‘t Veen.

Longarts Hans in ’t Veen voert een videogesprek met een patiënt

Longarts Hans in ’t Veen voert een videogesprek met een patiënt

‘Deze test was belangrijk om deze service uiteindelijk optimaal te kunnen bieden. Dit zogenoemde ‘videoconsult’ is geschikt voor allerlei patiënten, van jong tot oud, met verschillende longaandoeningen, zoals astma, COPD maar bijvoorbeeld ook slaapapneu. De keuze is aan de patiënt zelf. Uiteraard dienen de arts en de patiënt elkaar wel te kennen, zodat er al een vertrouwensrelatie bestaat.’

Patiëntervaring
Mevrouw Jonker is één van de patiënten met astma die aan de pilot heeft deelgenomen.
‘Ik vond het ideaal om op deze manier mijn afspraak op afstand te hebben. Ik woon in Amsterdam en hoef hierdoor de reistijd naar Rotterdam niet te overbruggen. Na tien minuten was mijn gesprek met dr. in ’t Veen afgerond en kon ik weer verder met mijn werk’.

E-health
Het Sint Franciscus Gasthuis is het eerste topklinische ziekenhuis in Nederland dat deze ‘e-health toepassing’ aan zijn patiënten biedt. Het ziekenhuis blijft graag op dit gebied innoveren. Het specialisme Longziekten neemt hierin een pioniersfunctie en heeft al eerder andere vormen van e-health in gebruik genomen, zoals een digitaal dagboek en online zorgcoach. Dit alles met het doel om patiënten te ondersteunen en begeleiden bij de behandeling van hun ziekte.

Het Sint Franciscus Gasthuis is onderdeel van de Sint Franciscus/Vlietland Groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen