Catharina Pijls Proefschriftprijs voor kinderarts Piet Leroy

Array

Uitreiking onderdeel van jaarlijks symposium Global and European Health
Aanstaande donderdag 10 oktober krijgt dr. Piet Leroy de Catharina Pijls Prijs uitgereikt. Hij ontvangt de prijs voor onderzoek naar de toepassing van sedatie bij kinderen die een pijnlijke of angstaanjagende medische verrichting moeten ondergaan. Leroy toonde aan dat procedurele sedatie en/of analgesie, ofwel “het geven van een roesje”, als methode om procedures bij niet-coöperatieve kinderen mogelijk te maken in veel gevallen onveilig en ineffectief is. Zijn onderzoek resulteerde in 2012 in een cum laude promotie aan de Universiteit Maastricht (UM). De Catharina Pijls Prijs wordt uitgereikt als bekroning voor excellent onderzoek binnen de gezondheidswetenschappen.

Piet Leroy via linkedinZieke kinderen ondergaan regelmatig verrichtingen die pijnlijk of stressvol zijn, of die vereisen dat het kind langdurig stil ligt. Ondanks het gebruik van lokale pijnstilling, afleidingstechnieken en troosten, tonen de meeste (kleine) kinderen verzet. Hierdoor kunnen procedures mislukken, tenzij gebruik wordt gemaakt van dwang of fixatie. Samen met enkele collega’s richtte Leroy in het MUMC een Pediatrische Procedurele Sedatie Unit (PPSU) op die landelijk als toonaangevend wordt gezien vanwege het gebruik van sederende technieken die afgestemd zijn op de individuele pijn- en angstbeleving van het kind. Piet Leroy legt inmiddels ook de laatste hand aan een landelijke opleiding die vanaf 2014 zal worden aangeboden aan alle professionals in Nederland die te maken hebben met pijnlijke en/of stressvolle medische verrichtingen bij kinderen.

Kandidaten voor de Catharina Pijls Proefschriftprijs worden voorgedragen door hoogleraren van alle Nederlandse faculteiten geneeskunde en sociale wetenschappen. De voordrachten worden beoordeeld op multidisciplinair karakter, wetenschappelijke kwaliteit, wetenschappelijke innovatie, maatschappelijke relevantie en prestaties van de kandidaat buiten het proefschrift. De prijs, t.w.v. €10.000,-, wordt tweejaarlijks uitgereikt.

Aanmoedigingsprijs
Naast de Proefschriftprijs reikt de Stichting Catharina Pijls jaarlijks een Aanmoedigingsprijs (t.w.v. €2.000,-) uit aan een recent afgestudeerde student van UM’s Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML). Dit jaar gaat de Aanmoedigingsprijs naar Isabel Mank (alumna van de studie ‘Global Health’) voor haar thesis getiteld “Water, Sanitation and Hygiene in Sudan; A Description of Local Water Management in order to contribute to a Global Understanding”.

Annual Maastricht Symposium on Global and European Health
De prijzen worden uitgereikt tijdens het Annual Maastricht Symposium on Global and European Health. Het symposium heeft dit jaar als thema ‘Personalized Medicine’. Personalized Medicine (PM) wordt vaak gezien als dé doorbraak binnen de geneeskunde waarmee we in staat zijn ziektes te bestrijden op wereldschaal. Op basis van genomics en moleculaire gegevens kunnen individuele verschillen in vatbaarheid voor ziekte en (non)respons op geneesmiddelen worden geïdentificeerd. Daardoor is het mogelijk effectiever ziektes te diagnosticeren en therapie en preventie op individuen af te stemmen. Echter, de toepassing van PM is zeer omstreden en de vraag is of de beloften realistisch zijn in de nabije toekomst. Het onderwerp wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht (wat zijn de juridische en morele implicaties van het gebruik van grote databanken, is PM te implementeren in arme gebieden?) en door een panel bediscussieerd.

Het symposium vindt plaats van 10.30u-18.00u in de Maastrichtzaal (0.647), Universiteitssingel 40 Maastricht (Randwijck) en is voor alle belangstellenden gratis toegankelijk. Kijk hier voor meer informatie.

Bron: Maastricht Universiteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen