ZZP Nederland wint btw-proces tegen Belastingdienst zorgsector

Array

zzp-zorg-150x150Gerechtshof: Vrijspraak van btw-plicht voor ZZP’er in zorgsector
Het gerechtshof in Den Bosch heeft het hoger beroep van de Belastingdienst over een btw-heffing voor ZZP’ers in de zorg ongegrond verklaard. Deze vrijspraak heeft voor de betrokken ZZP’ers verstrekkende positieve gevolgen. De uitspraak van het Gerechtshof betekent dat BIG-geregistreerde ZZP’ers die zorg verlenen weer btw-vrijgesteld zijn. Dit is een doorbraak in een langlopend conflict met de Belastingdienst.

Stichting ZZP Nederland verheugd
‘We zijn blij met deze uitspraak van het gerechtshof, want veel van onze leden verkeerden in onzekerheid over een forse btw-afdracht, aldus Johan Marrink van Stichting ZZP Nederland. ‘Helaas hebben inmiddels al een behoorlijk aantal zelfstandigen de zorgsector verlaten, dat is jammer, want in de zorg is een schreeuwende behoefte aan vakmensen.’

BTW-heffing zorgde voor veel problemen
De Belastingdienst liet vrijgestelde ZZP’ers in de zorgsector begin dit jaar plotseling weten dat hun btw-vrijstelling was ingetrokken, hierdoor zijn veel zelfstandigen in problemen geraakt. ZZP’ers die rekeningen stuurden aan ziekenhuizen die niet btw-plichtig zijn konden hun tarieven niet op de btw-maatregel verhogen. Hierdoor moest men 21% van hun uurtarief afdragen aan de staat. Tientallen ZZP’ers hebben inmiddels de zorgsector de rug toegekeerd. Ten onrechte, zo blijkt nu.

Primair standpunt van de Belastingdienst is dat het verlenen van gezondheidskundige diensten door zelfstandigen die factureren aan een ziekenhuis moet worden gezien als het uitlenen van arbeid en dus btw-plichtig zijn. In een eerder proces kwam de Belastingdienst al met dezelfde stelling en werd dit door de rechtbank als niet-ontvankelijk en zelfs onbegrijpelijk beoordeeld. Hierop heeft de Belastingdienst hoger beroep aangetekend en hebben ze nu weer verloren.

Proces namens veel ZZP’ers in de zorg
Fiscaal-jurist Ronald van Esch heeft de betreffende ZZP’er in de zaak verdedigd, samen met Stichting ZZP Nederland. Reden voor ZZP Nederland om deel te nemen aan het proces is de positie voor alle ZZP’ers die werken met een BIG-registratie. Marrink: ‘We kennen raadsman Van Esch als een specialist op zijn vakgebied en hebben hem gevraagd onze ZZP’ers te verdedigen.’ Van Esch heeft een goed betoog opgezet waaruit blijkt dat de betreffende ZZP’er wel degelijk medische prestaties heeft geleverd. Van een vergelijking die de Belastingdienst deed met een uitzendbureau kan geen sprake zijn, aldus Van Esch. Het gerechtshof heeft deze stelling gevolgd en heeft de Belastingdienst wederom in het ongelijk gesteld.

Kamervragen
Staatssecretaris Weekers heeft, na ophef door stichting ZZP Nederland,  in de Tweede Kamer vragen van diverse politici beantwoord over deze btw-heffing en gezegd dat hij de zaak van de Hoge Raad wilde afwachten. Nu de Belastingdienst wederom en in meerdere zaken in het ongelijk is gesteld wordt niet verwacht dat men cassatie gaat instellen bij de Hoge Raad.

Dit proces betekent een doorbraak in de vervelende btw-kwestie, de uitspraak is in principe geldig voor alle BIG-geregistreerde ZZP’ers, ook als zij niet rechtstreeks aan de patiënt kunnen factureren maar zoals in dit geval aan een ziekenhuis.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen