Laboratoria Santeon ziekenhuizen bundelen krachten
ArrayMet een totaalomzet van ruim 100 mln. euro en 750 fte aan medewerkers behoren de Santeon laboratoria tot de grootste laboratoriumnetwerken van Nederland. Santeon is het samenwerkingsverband van zes topklinische ziekenhuizen, verspreid over Nederland.
Daar waar veel samenwerkingsverbanden tussen laboratoria zich op lokaal of regionaal niveau afspelen, onderscheiden de Santeon laboratoria zich als landelijk opererend laboratoriumnetwerk, met behoud van regionale samenwerking.
De heer dr. C.B. (Bas) Leerink, bestuursvoorzitter van Santeon ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en in het Santeon bestuur portefeuillehouder kwaliteit: “In de zorg – en ook in het laboratoriumonderzoek – zie je de tendens van schaalvergroting en centralisatie. Dat is nodig om de kosten van de zorg omlaag te brengen en tegelijkertijd de kwaliteit te verbeteren. Wij kiezen voor schaalvergroting door intensieve samenwerking op landelijke schaal in Santeon verband. Efficiëntie wordt behaald, bijvoorbeeld doordat we specialistische bepalingen neer kunnen leggen bij het daarop gespecialiseerde Santeon laboratorium, zodat niet iedereen deze mogelijkheid in huis hoeft te hebben. Groot voordeel van het landelijke kennisnetwerk is dat onze hooggespecialiseerde klinisch chemici hun kennis en ervaring delen en met elkaar werken aan optimale werkprocessen. Dat geeft een kwaliteitsimpuls en het versterkt de mogelijkheden die we hebben in de samenwerking met onze regionale partners. Zo hebben heel veel patiënten toegang tot goede en snelle diagnostiek, met een 24-uurs bereikbaarheid van de voorzieningen.”
De Santeon laboratoriumgroep bestaat uit de klinisch chemische laboratoria van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Medisch Spectrum Twente in Enschede (Medlon BV). Door kennisuitwisseling en gezamenlijke onderzoeks- en kwaliteitsprojecten geven de Santeon ziekenhuizen vorm aan hun gedeelde ambitie: de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg, veiligheid en gastvrijheid voor patiënten en hun familie.
Diagnostisch onderzoek heeft grote impact op het zorgtraject dat volgt. Laboratoriumdiagnostiek staat voor maximaal 2% van de kosten en heeft invloed op circa 60% van de beslissingen inzake behandeling. Met een goede kwaliteit van diagnostiek valt een hoop ‘winst’ te behalen. Dan gaat het niet alleen over geld, maar zeker ook over het grote voordeel voor patiënt en behandelend arts, als zij snel over de juiste informatie kunnen beschikken.
Bron: Santeon