Koninklijke onderscheiding voor oud-medisch specialist Hoorntje van het Catharina Ziekenhuis
ArrayOud-internist-nefroloog Steven Hoorntje (65) uit Eindhoven is vandaag in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door loco-burgemeester Staf Depla van Eindhoven. Dat gebeurde tijdens een informele bijeenkomst in het kader van het 40-jarig jubileum van het Catharina Ziekenhuis. Vandaag is het namelijk precies veertig jaar geleden dat het ziekenhuis van het oude Binnenziekenhuis aan de Vestdijk verhuisde naar de huidige locatie.
Steven Hoorntje is op zijn vakgebied Nierziekten een belangrijke pionier geweest voor het huidige Catharina Ziekenhuis.
Hij is in het ziekenhuis verantwoordelijk geweest voor de sterke ontwikkeling van de nefrologie (nierziekten) en de daaraan verbonden afdeling. Samen met Oncologie, Hart- en Vaatziekten en Obesitas behoort Nierziekten al vele jaren tot de speerpunten van het Catharina Ziekenhuis.
Opleider
Gedurende tien jaar is Hoorntje opleider geweest van tientallen jonge artsen-in-opleiding tot internist. Zijn wetenschappelijke inzet blijkt uit 55 publicaties, waarvan hij auteur of mede-auteur was. Hij studeerde geneeskunde in Groningen. In 1983 kwam hij naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven waar hij aan de wieg stond van de huidige afdeling Nierziekten met vestigingen in Eindhoven, Helmond en Deurne.
Op landelijk niveau was hij een van de initiatiefnemers van de opleiding tot Spoedeisende Hulp-arts. De zorg voor patiënten op de Spoedeisende Hulp in heel Nederland heeft door de komst van deze beroepsgroep een grote kwaliteitsverbetering doorgemaakt. De laatste twee jaar is Hoorntje namens het ziekenhuis nog altijd zeer actief betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe opleiding tot ziekenhuisarts. Verder was hij gedurende vijf jaar (1992-1997) lid van de beroepsbelangencommissie van de Nederlandse Internistenvereniging, waarvan 4 jaar als voorzitter.
Tijdens zijn afscheid in april van dit jaar vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd maakte de druk bezochte afscheidsreceptie duidelijk dat Hoorntje op handen werd gedragen door zijn (nier)patiënten. Zelf zei hij in een afscheidsinterview: ‘Ik voel me als een dorpsdokter in een hoog technologische omgeving’.