Kabinet gaat gedragscode inzetten tegen falende zorgbestuurders

Array

Het kabinet gaat harder optreden tegen falende zorgbestuurders. Nieuwe bestuurders moeten voortaan een verklaring omtrent het gedrag kunnen tonen. Het kabinet wil nu dat bestuurders en toezichthouders in de zorg professioneler worden, en komt daarom met een gedragscode. Naast het verplicht stellen van een verklaring omtrent het gedrag worden ook andere maatregelen genomen. Zo gaat de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) strenger controleren en optreden tegen misstanden en krijgen cliënten in de langdurige zorg meer inspraak in het beleid van de zorgaanbieder.

Een onafhankelijke commissie heeft de gedragscode voor behoorlijk bestuur en toezicht in de semipublieke sector opgesteld. manager-300x200Daarnaast heeft de commissie een advies gemaakt voor het kabinet over hoe een discussie over maatschappelijk verantwoord handelen kan worden gestart in deze sector.

De gedragscode en de discussie daarover zijn belangrijk omdat voor een goed functioneren van de semipublieke sector vertrouwen nodig is. Een gebrek hieraan belemmert het functioneren van de semipublieke sector. Veel gaat weliswaar goed: de kwaliteit van onderwijs, zorg en huisvesting is hoog. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Daaraan moeten de gedragscode en de discussie een bijdrage leveren.

Semipublieke organisaties opereren op het snijvlak tussen overheid en bedrijfsleven. Voorbeelden van dit soort organisaties zijn woningbouwcorporaties, scholen en zorginstellingen. Veelal functioneren deze organisaties als een bedrijf, maar worden ze (deels) gefinancierd met publieke middelen.

Oud ploitica Femke Halsema gaf leiding aan de commissie.

De andere leden waren:

  • Doekle Terpstra. Tot 2005 voorzitter van de vakbond CNV en tegenwoordig bestuursvoorzitter van Hogeschool InHolland.
  • Maxim Februari. Schrijver en filosoof. Hij publiceerde in 2000 een proefschrift over de verhouding tussen economie en ethiek.
  • Marco van Kalleveen. Econoom. Werkzaam bij consultancybureau Bain & Company

De gedragscode is op woensdag 11 september 2013 gepresenteerd. De Commissie spreekt de verwachting uit dat haar rapport tot levendige discussies in de sectoren en instellingen gaat leiden.

Bron: VWS

 

Femke Halsema
De maatregelen zijn een reactie op een recent rapport van een commissie onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema. Die deed onderzoek naar wanbestuur in de zorg, volkshuisvesting en het onderwijs. De commissie Behoorlijk Gedrag had een cultuuromslag bepleit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen