Zorg in het Kielzog van de Economie
ArrayZorgkostengroei hangt voor 80% samen met de economie
De afgelopen jaren is de groei van zorgkosten opvallend afgevlakt, zowel in Nederland als in andere westerse economiee?n, zoals de VS. In de VS zijn er aanwijzingen dat deze afvlakkende groei van zorgkosten nauw samenhangt met de economie. De vraag is: geldt dat ook voor Nederland? En zo ja, wat betekent dat voor de verwachte groei van zorgkosten in de komende jaren, het zorgbeleid en voorspellingsmodellen?
Vanaf het eind van de jaren negentig zijn we gewend aan forse groei van de zorgkosten. Percentages van 5% of meer waren gebruikelijk en jaren van meer dan 8% geen uitzondering. Opmerkelijk genoeg vlakt de groei van de zorgkosten de laatste jaren af (zie figuur 1). In 2011 en 2012 was de groei historisch laag. Alleen in de jaren tachtig kenden we vergelijkbare lage percentages. In de VS is iets soortgelijks aan de hand; ongekend lage groei.
Zorgkostengroei hangt sterk samen met ontwikkeling economie
Uit deze studie van Gupta Strategists (Gupta_Strategists-Zorg_In_Kielzog_Economie PDF)blijkt dat circa 80% van de zorgkostengroei wordt verklaard door de groei van het BBP en inflatie. Het BBP is met 50% de grootste factor. De inflatie verklaart 30% van de zorgkostengroei. Dit blijkt uit een analyse van de cijferreeksen van het Bruto Binnenlands Product (BBP), de inflatie en de zorgkosten over de afgelopen 35 jaar.
Vertragingseffect
Economische ontwikkelingen werken met vertraging door in de zorgkostengroei. Veranderingen van het BBP werken tot zes jaar later door en inflatie tot twee jaar. Mogelijke oorzaken van deze vertraging zijn politieke besluitvorming, investeringscycli bij aanbieders, consumentengedrag en de inkooprealiteit bij verzekeraars.
Komende jaren gematigde groei
Gematigde nominale groei van de zorgkosten (1 – 3% per jaar) is het meest waarschijnlijke scenario voor de komende vijf jaar. Groeicijfers van 5% tot 6% zijn alleen waarschijnlijk bij acuut en structureel fors aantrekken van de economie (3% ree?le groei of meer). Een dergelijke economische rebound lijkt onwaarschijnlijk.
Implicaties
De maximale impact van het beleid van de afgelopen dertig jaar is geweest dat de zorgkosten mee hebben ‘geademd’ met de economie. We willen hier echter niet betogen dat de economie de belangrijkste determinant is voor zorgkostenontwikkeling. De onderliggende oorzaken van zorgkosten hangen immers op hun beurt weer sterk samen met de economie. Wel is de studie een pleidooi om beleid mede te baseren op zorgkostenmodellen die zijn gee?nt op de economie, naast de bestaande verfijnde bottom-up modellen. Dit brengt economische realiteit in het beleid om de zorgkosten te beheersen.
Bron: Gupta Strategies