Stem op Killercel onderzoek van Kankerfonds Limburg

Array
Kankeronderzoekfonds Limburg werft fondsen voor zorg, onderzoek, opleiding en preventie van kanker.
Niet alleen de ziekte, maar de mens met zijn oncologisch probleem staat hierbij centraal.
Kankeronderzoekfonds Limburg draagt bij aan zorg op maat en preventie van kanker en levert daad­werkelijk geïntegreerde zorg en onderzoek, gericht op de individuele patiënt en zijn omgeving.

Het immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme dat ons lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Cellen van het immuunsysteem komen in actie nadat ze lichaamsvreemde delen van de indringers hebben herkend. Dat is mogelijk doordat een indringer of zieke cel, zoals bijvoorbeeld een kankercel, een aantal andere moleculen heeft dan een gezonde cel.

killercel kankerOns immuunsysteem bestaat uit verschillende soorten cellen, waaronder de Zogenaamde aangeboren killercellen. Een belangrijke functie van deze killercellen is het aanpakken van kankercellen. Een killercel die een kankercel herkent, wordt actief en laat toxische stoffen los die er voor zorgen dat de kankercel dood gaat. In het onderzoek ´killercellen tegen kanker´ wordt gebruikt gemaakt van deze natuurlijke functie van killercellen, om een nieuwe behandelmethode voor kanker te ontwikkelen.

Donor killercellen

Helaas weten veel kankercellen killercellen te omzeilen. De reden hiervoor is dat in veel gevallen kankercellen hebben geleerd hoe ze kunnen ontsnappen aan het eigen immuunsysteem en dus ook aan de lichaamseigen killercellen. Kankercellen doen dit door zich als het ware te vermommen als gezonde eigen cellen en misleiden zo het immuunsysteem. In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van killercellen die afkomstig zijn van een donor. Kankercellen kunnen namelijk nauwelijks ‘ontsnappen’ aan donor killercellen. Hierdoor kunnen deze donor killercellen kankercellen effi ciënter aanvallen. Eerder onderzoek toont aan dat via deze methode muizen met borstkanker of de ziekte van Kahler genezen kunnen worden.

Beter weerbaar maken van killercellen

Een andere manier waarop kankercellen aan het immuunsysteem kunnen ontsnappen is door een omgeving te creëren waarin de killercellen niet meer goed functioneren. In dit onderzoek zal bestudeerd worden welke omgevingsfactoren een remmend effect op killercellen hebben. Daarnaast zal worden onderzocht hoe killercellen beter weerbaar gemaakt kunnen worden tegen deze remmende omgevingsfactoren, zodat killercellen hun werk kunnen blijven doen en de behandelmethode een beter effect heeft.

Vermeerderen van killercellen
Omdat er voor de behandeling van elke patiënt heel veel killercellen nodig zijn, wordt onderzocht op welke manier killercellen vermeerderd kunnen worden in het laboratorium. Daarnaast wordt gekeken of killercellen in het laboratorium zodanig bewerkt kunnen worden dat ze actiever worden en optimaal ‘uitgerust’ zijn om kankercellen te doden. Deze bewerkte donor killercellen kunnen vervolgens middels een injectie of een infuus aan de patiënt worden toegediend. Omdat een killercel een zieke cel van een gezonde cel kan onderscheiden, worden alleen kankercellen aangepakt en zal de behandeling naar verwachting weinig bijwerkingen hebben.

Ziekte van Kahler en borstkanker
Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de ziekte van Kahler (multipel myeloom), een vorm van beenmergkanker, en op borstkanker. De verwachting is echter dat killercellen ook effectief kunnen zijn tegen andere vormen van kanker.

VOOR DIT ONDERZOEK IS € 300.000 NODIG. HET ONDERZOEK WORDT UITGEVOERD ONDER LEIDING VAN DR. LOTTE WIETEN, PROF. DR. GERARD BOS, DR. MICHEL VAN GELDER EN DR. WILFRED GERMERAAD. HET GELD WORDT INGEZET OM EEN AANTAL BASALE STUDIES NAAR DE INVLOED VAN DE TUMOROMGEVING TE DOEN, EEN AANTAL MUIZENSTUDIES TE DOEN EN OM EEN DEEL VAN DE NATURAL KILLERCEL TE KWEKEN.

[button color=”red” url=”http://solutions.3mnederland.nl/wps/portal/3M/nl_NL/Kijk3M/look3M/fonds/grotegift/genomineerden/stemmen/?NominationId=353″] STEM [/button]
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen