Screening depressieve oudere werkt niet

Array

Veel ouderen hebben depressieve symptomen die hun leven nadelig beïnvloeden, maar die symptomen zijn vaak lastig te herkennen. Screening op depressie zou dit probleem kunnen ondervangen. In de huisartsenpraktijk heeft screening op depressie bij ouderen echter geen zin, zo bericht Huisarts en Wetenschap deze maand. De gescreende depressieve ouderen die een speciale cursus kregen aangeboden waren niet beter af dan de ouderen die de normale zorg van hun huisarts kregen.

Depressieve symptomen bij ouderen worden vaak niet herkend en dus ook niet behandeld, zo blijkt uit recent onderzoek. Een kwalijke zaak want depressieve symptomen hebben een negatief effect op het welbevinden, de kwaliteit van leven, het dagelijks functioneren en de overleving van ouderen. Bovendien kunnen ze zich ontwikkelen tot een depressieve stoornis.

Screenen of niet screenen
Leidse onderzoekers gingen daarom na of het (kosten)effectief is om ouderen vanaf 75 jaar in de huisartsenpraktijk te screenen en ze – indien neerslachtig – daarna de speciale cursus aan te bieden. Dat was niet het geval: de gescreende ouderen die een behandelaanbod kregen waren er niet beter aan toe dan hun gescreende leeftijdsgenoten die geen behandelaanbod kregen. Het merendeel van de positief gescreende ouderen zei wel open te staan voor hulp door de ggz (Geestelijke Gezondheids Zorg), maar slechts een klein deel van hen ging daadwerkelijk in op het speciale cursusaanbod van de ggz. Het eerder bewezen gunstige effect van psychologische hulp in het algemeen is daarmee niet aangetoond bij neerslachtige ouderen die via screening worden opgespoord.
Deze uitslag staat haaks op eerder onderzoek in de Verenigde Staten. Dat toonde juist aan dat zorgmanagementprogramma’s voor depressieve ouderen vanaf 60 jaar wel effectief zijn: suïcidale gedachten en depressieve symptomen namen af en de programma’s waren kosteneffectief.

Huisarts centraal

Het gebrek aan succes in ons land komt mogelijk doordat maar weinig ouderen wilden deelnemen aan de speciale cursus die de onderzoekers aanboden. De ouderen hadden geen hulpvraag toen zij werden gescreend en stonden dus niet meteen open voor hulp. Mogelijk zou het programma effectiever zijn als de huisarts, die voor veel ouderen een vertrouwenspersoon is, een grotere rol krijgt in het bespreken van somberheidsklachten. De neerslachtige oudere is in ieder geval voorlopig bij de huisarts toch het best af.

H&W is een wetenschappelijk vakblad voor huisartsen. Het blad publiceert maandelijks evidence-based artikelen voor de Nederlandse huisarts. De redactie werkt volgens een redactiestatuut dat de onafhankelijkheid van de redactie waarborgt. H&W is voor en door huisartsen. www.henw.org, rubriek Onderzoek.


Van der Weele GM, De Waal MW, Van den Hout WB, De Craen AJ, Spinhoven P, Stijnen T, Assendelft WJ, Van der Mast RC, Gussekloo J. Stepped care voor depressieve ouderen. Huisarts Wet 2012;55(12):548-53.

Bron: Huisarts & Wetenschap

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen