Herbeoordeling CvZ Avastin en Lucentis voorbarig, onjuist en mogelijk illustratief voor toekomstige beslissingen in de zorg.
ArrayLucentis, algemeen bekend als ranibizumab, is het enige geneesmiddel met als indicatie de behandeling van de natte vorm van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, beter bekend als AMD. Maar Lucentis kost maar liefst $ 2.000 per dosis, zodat veel artsen begonnen met het vervangen van de vergelijkbare anti-kanker medicijn Avastin (bevacizumab), die minder dan $ 150 per dosis kost, zo meldt LA Times vandaag. Toeval wil dat vandaag CVZ ook een zitting heeft met een procedure herbeoordeling intramurale geneesmiddelen (pdf, 384kb) waar er wordt gekeken naar Lucentis en Avastin.
Het lijkt erop dat het veiligere middel dat geregisteerd is voor AMD en weliswaar duurder is, de vergoeding bij AMD gaat verliezen. En dat een middel dat onveiliger is en geen indicatie heeft voor AMD die vergoeding op die indicatie wel gaat krijgen/behoudt. Een situatie dus die uitzonderlijk is, en mogelijk illustratief voor toekomstige beslissingen in de zorg.
AMD is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij ouderen. Het vernietigt geleidelijk aan de macula, het centrale gedeelte van het oog dat van cruciaal belang om scherp zicht, waardoor er slechts perifere visie. De droge vorm vloeit voort uit de geleidelijke achteruitgang van de cellen in de macula. De natte vorm, die meestal volgt de droge vorm, het gevolg van de proliferatie van nieuwe bloedvaten onder de macula, die schepen gaan lekken en schade aan de macula verder. De groei van bloedvaten in het oog wordt gestimuleerd door een natuurlijk hormoon vasculaire endotheliale groeifactor of VEGF.
Als gaat om de behandeling van Macula Degeneratie (natte MD, een vorm van ouderdomsblindheid). – na relatief succesvol experimenteel gebruik, daterend uit de tijd dat er geen andere behandeling voor was – werd het oncologische middel Avastin van Roche daar geregeld off-label voor wordt gebruikt. Later is Lucentis van Novartis ervoor geregistreerd, en opgenomen in de vergoeding (lijst Dure Geneesmiddelen). Zowel Avastin en Lucentis zijn anti-VEGF-middelen, die, bij injectie in het oog, waardoor de groei van bloedvaten stopt. De oogartsen zien voor beide producten een plaats; toedieningswijze en veiligheidsprofiel zijn op punten wel verschillend.
Dr Sanjay Sharma, een oogarts bij de Canadese Queen’s University in Kingston, Ontario, en zijn collega’s bestudeerden 1.600 patienten die elke Lucentis of Avastin kregen. Zij meldden in het Canadian Journal of Ophthalmology, dat patienten die Avastin kregen 12 keer meer kans hadden om ernstige intraoculaire ontsteking te ontwikkelen dan degenen die Lucentis, en een aantal van degenen die Avastin kregen zelfs blind zijn geworden.
De bevinding “is bijzonder belangrijk”, zei Sharma, “omdat veel van onze ouderen een groot aantal injecties nodig hebben – dus het risico is cumulatief …. Om risico’s te beperken, moeten we ervoor zorgen dat patienten volledig bewust van de risico’s, zodat ze weloverwogen beslissingen kunt nemen. ‘
Inmiddels is duidelijk geworden dat op de ACP vergadering van CVZ (acp-1206-agenda(PDF)Â acp1206-ranibizumab(PDF) van hedenochtend dit onderwerp op de agenda staat. Ondanks de bezwaren wijst alles er op dat het voorgenomen besluit door CVZ zal worden bekrachtigd. Omdat diverse studies hebben aangetoond dat Avastin net zo effectief als Lucentis, zijn vele overheidsinstanties begonnen met de goedkeuring van de toepassing in een poging om geld te besparen, hoewel het gebruik van Avastin niet is goedgekeurd op de indicatie AMD door de FDA en al haar Europese en Amerikaanse equivalenten. Maar deze nieuwe studie van Canadese onderzoekers laat zien dat Avastin een veel hoger risico op schade aan het oog genereert.
One thought on "Herbeoordeling CvZ Avastin en Lucentis voorbarig, onjuist en mogelijk illustratief voor toekomstige beslissingen in de zorg."
Comments are closed.
Achtergrondinfo: ​De incidentie van Macula degeneratie, is met 25 procent toegenomen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de vergrijzing, zo schrijft WebMD.