Waterlandziekenhuis traag bij afhandeling zaak De Bruin

Array

Zorgbelang Noord-Holland geeft tussenstand
Zorgbelang Noord-Holland staat een aantal patienten bij die gedupeerd zijn door dr. de Bruin, voormalig orthopeed van het Waterlandziekenhuis. In totaal zijn er nu rond de 300 gedupeerden bekend; Zorgbelang Noord-Holland heeft contact met ongeveer 100 van hen.

Directeur Jacques Loomans van Zorgbelang Noord-Holland heeft een tussenstand opgemaakt van de voortgang in deze zaak. Zijn conclusie is: het Waterlandziekenhuis handelt deze zaak te traag af. Er zijn nog steeds te weinig maatregelen genomen om te voorkomen dat iets dergelijks in de toekomst weer kan gebeuren. Ook heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op basis van de vele klachten niet zelf een uitspraak van de tuchtraad gevraagd.  De verwachting is dat het hoger beroep dat dokter de Bruin tegen zijn berisping heeft ingediend niet zal leiden tot een veel zwaardere sanctie door de tuchtraad. Hierdoor zou hij in principe weer aan het werk kunnen.


Wat is er tot nu toe gebeurd
Het Waterlandziekenhuis heeft begin maart 2011 een Steunfonds opgericht voor patienten die mogelijk gedupeerd zijn door orthopedisch chirurg C.W. de Bruin. Het fonds is bedoeld om patienten financieel op weg te helpen bij het eventueel indienen van een claim. Met de tegemoetkoming kunnen patienten zich hierover medisch en juridisch laten adviseren. Zorgbelang Noord-Holland heeft in haar onderzoeksrapport van december 2010 dit steunfonds aanbevolen. We zijn blij dat het er is.

Er is door het ziekenhuis een projectmanager aangesteld, er is een nazorgteam geformeerd, er wordt gewerkt aan een herziening van de klachtenprocedure. Ook start binnenkort een onderzoekscommissie om te onderzoeken hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. Zorgbelang Noord-Holland heeft regelmatig overleg met het ziekenhuis om de aanbevelingen die gedaan zijn te bewaken.

 

Conclusie tussenstand: proces verloopt te traag
Directeur Jacques Loomans van Zorgbelang Noord-Holland heeft een tussenstand opgemaakt van de voortgang in deze zaak. Uit de tussenstand blijkt dat veel van de aanbevelingen niet of traag worden opgevolgd:

  • Er gaat nu pas een vervolgonderzoek van start; hier heeft Zorgbelang Noord-Holland al vorig jaar september om gevraagd. Dit onderzoek is belangrijk: met de uitkomsten ervan kan voorkomen worden dat er in de toekomst weer iets dergelijks gebeurt. Zorgbelang Noord-Holland vindt dat er ook een vertegenwoordiger van de patientenbeweging in die commissie hoort.
  • De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft, hoewel er 300 gedupeerden zijn met vaak ernstige klachten, geen klacht tegen de orthopeed ingediend bij de tuchtraad. In principe kan deze arts dus weer gewoon aan het werk gaan.
  • Het ziekenhuis heeft nog steeds geen informatiebijeenkomst voor mogelijk gedupeerden georganiseerd.
  • Het ziekenhuis vindt het niet nodig zelf dossieronderzoek te doen om actief gedupeerden op te sporen. Het Waterlandziekenhuis roept patienten op om zichzelf te melden.
  • Tot nu toe worden veel letselschadeclaims afgewezen. In de claimprocedure wordt er naar individuele dossiers gekeken. De kans bestaat dan dat letsel als complicatie wordt gezien, terwijl als men de dossiers naast elkaar legt, men wel degelijk zou kunnen concluderen dat het onzorgvuldig en dus verwijtbaar handelen betreft. Als alle dossiers naast elkaar gelegd worden komt die indruk duidelijk naar voren.

Zorgbelang Noord-Holland kan enig begrip opbrengen voor de complexiteit en omvang van het geheel. Directeur Jacques Loomans: ?Dit alles wil niet zeggen dat er niets gebeurt.

Maar het duurt allemaal wel erg lang. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat in het complexe krachtenveld van belangen, de belangen van de patienten nog steeds niet altijd centraal staan. Wij blijven in overleg met het ziekenhuis en andere relevante partijen om de belangen van de gedupeerden te behartigen en advies te geven voor de toekomst.?

Zorgbelang Noord-Holland: bondgenoot van zorgvragers

Bij Zorgbelang Noord-Holland zijn ongeveer 100 patienten- en consumentenorganisaties aangesloten. Zorgbelang Noord-Holland komt op voor alle mensen die gebruik maken van zorg- en welzijnsvoorzieningen. Dat doen we door het geven van onafhankelijke informatie, het behartigen van de collectieve belangen van patienten en klachtenopvang. De afdeling informatie en klachtenopvang is op werkdagen bereikbaar via 0900 ? 243 70 70 (? 0,10 per minuut). Voor meer informatie zie www.zorgbelang-noordholland.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen