Niet bezuinigen op slagaderlijke bypass
ArrayDemissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid wil honderd miljoen euro bezuinigen op buisjes door kransslagaderziekte vaker te laten behandelen met goedkope pillen. Vanuit het perspectief van de wetgever wordt de zorg dan goedkoper. Maar de verkalkingziekte woekert dan door en geeft sterfte aan hartinfarcten.
De minister heeft een punt: het plaatsen van buisjes is lang niet altijd ideaal. Buisjes slibben dicht en zelfs herhaald gebruik geeft op den duur hartfalen. Er zijn in Nederland 200.000 chronische zieken met hartfalen, het is een rotziekte waaraan de patient alsnog na enkele jaren overlijdt. De behandeling is heel erg duur en kost miljarden.
Maar als de burger de keuze zou hebben, zou deze kiezen voor chirurgie met een slagaderlijke bypass. In onze geïndividualiseerde informatiesamenleving zien burgers op het internet dat dergelijke behandelingen in buitenlandse centra hen langdurig betere resultaten opleveren en nog goedkoop zijn ook.In het befaamde Amerikaanse Mayo-ziekenhuis is een oplossing als slagaderlijke bypass-chirurgie meteen beschikbaar. De universiteit van Chicago is de slagaderbypassprocedure zelfs aan het verbeteren. Pillen en buisjes komen niet in aanmerking als die hartinfarcten en hartfalen geven. Uiteindelijk is dit beleid goedkoper en oneindig veel beter voor de patient.
De Mayo-kliniek in de staat Minnesota gebruikt kostenvergelijkende informatie van het Amerikaanse ziekenfonds om te bewijzen dat hun behandelingen tot de goedkoopste van Amerika horen. Chicago ontwikkelt een topproduct met per dollar de meeste toegevoegde gezondheidswaarde.
Maar in Nederland hebben wij een zorgplaneconomie waarin de activiteiten van de zorgsector zijn gereduceerd tot budgetproblemen van de overheid. En zelfs de VVD steunt deze zorgplaneconomie.
Maar zorgprocessen kunnen niet van staatswege worden vastgelegd in gedetailleerde, algemene overheidsregels. De belangen van de burger en de zorgsector zijn te divers. De medische kennisontwikkeling is te ingewikkeld.
De bezuinigingsplannen tonen een te dominante staat. Juridisch georganiseerde staatszorg remt de ontwikkeling van de gezondheidszorgsector. Met liberalere regulatie kan de overheidsbemoeienis eerlijker en democratischer worden.
De VVD moet de zorgplaneconomie loslaten en de rol van de staat beperken tot het toezien op de kwaliteit van de zorg. De zorgsector kan dan met een zorgindex de gezondheidswaarde van behandelingen op de zorgmarkt meetbaar maken.
De instellingen kunnen zich tot dienstverleners ontwikkelen en hun achterstand op de buitenlandse topinstellingen gaan inlopen. Dat is goed voor de burger, ook voor de zwakkeren in de samenleving.