Besmettingen Q-koorts neemt weer toe

Array

De Q-koorts heeft afgelopen week opnieuw een slachtoffer geeist. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In totaal zijn er dit jaar al vier mensen aan de ziekte overleden. In de eerste vier maanden van het jaar telde het RIVM bovendien 160 nieuwe Q-koortsgevallen in Nederland.  Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van 88 patienten is bekend dat zij in 2009 ziek zijn geworden, 6 patienten maakten hun eerste ziektedag in de jaren daarvoor door. Van de overige 20 meldingen is nog geen eerste ziektedag bekend.

De 4 patienten die aan Q-koorts zijn bezweken hadden allemaal de chronische variant van de ziekte onder leden, waarbij de infectie in voorgaande jaren was opgelopen. Ook hadden de zij al een medisch verleden.

In onderstaande tabel leest u de voorlopige meldingsgegevens van Q-koorts. Deze zijn door artsen via de GGD aan het RIVM gemeld. Van alle binnengekomen meldingen wordt gekeken wat de eerste ziektedag is. Zeker in het begin van het jaar werden er nog veel meldingen van Q-koorts bij de GGD gemeld van patienten die in het voorgaande jaar ziek zijn geworden. Daarnaast lopen de meldingen met een bekende eerste ziektedag achter. Van een deel van de meldingen is nog geen eerste ziektedag bekend. De 5 GGD’en met de meeste meldingen zetten hun meldingen pas in Osiris nadat geverifieerd is of de melding wel aan de meldingscriteria voldoet (waaronder eerste ziektedag minder dan 90 dagen geleden), daarom is momenteel het deel van de meldingen waarbij de eerste ziektedag onbekend is niet zo heel erg groot meer.

Aantal ontvangen meldingen in 2010
Totaal aantal meldingen 274
Eerste ziektedag in 2010 160
Eerste ziektedag in 2009 88
Eerste ziektedag in 2008 5
Eerste ziektedag in 2007 1
Eerste ziektedag onbekend 20

Deze cijfers geven mogelijk een vertekend beeld van de werkelijkheid. Laboratoriumonderzoek kan lang niet altijd onderscheid maken tussen personen die recent ziek zijn geworden of langer geleden. Klachten (zoals koorts, hoesten, hoofdpijn) die lijken op Q-koorts hoeven nog niet door Q-koorts veroorzaakt te worden. De patient kan op dat moment een andere ziekte hebben en Q-koorts eerder hebben gehad zonder klachten. Het laboratoriumonderzoek toont dan wel een doorgemaakte Q-koorts infectie aan. Hierdoor kan de patient dus ten onrechte gemeld worden als een recente Q-koortspatient. Deze mensen worden wel meegeteld in dit overzicht. Door een verhoogde alertheid voor Q-koorts zullen we dit soort patienten vaker “onterecht” meetellen dan in voorgaande jaren.

Totaal aantal ontvangen meldingen
1 jan tot 28 april
*
Totaal aantal ontvangen meldingen
1 jan t/m 31 dec
**
Aantal sterfgevallen
bekend bij het RIVM
***
2010 274 4
2009 150 2.356 6
2008 30 1000 1
2007 3 168 0

* In de eerste kolom staat het totaal aantal meldingen dat tot de peildatum is ontvangen door het RIVM. Deze meldingen zijn zowel bevestigde als (nog) niet bevestigde meldingen. Van een bevestigde infectie is sprake wanneer onderzoek in het laboratorium Q-koorts heeft aangetoond. (Nog) niet bevestigde infecties zijn infecties waarbij de arts bij een patient symptomen die passen bij Q-koorts vaststelt maar dit (nog) niet met laboratoriumonderzoek is bevestigd. Patienten kunnen dan al wel behandeld zijn zonder dat verder onderzoek wordt gedaan om de Q-koorts definitief te bewijzen. Niet in alle gevallen blijkt na onderzoek echter dat het daadwerkelijk om Q-koorts gaat.
** In de tweede kolom staat het totaal aantal meldingen dat in een heel jaar is ontvangen door het RIVM.
*** In de derde kolom staat het aantal sterfgevallen gerelateerd aan Q-koorts dat gemeld is bij het RIVM. Bij de patienten, gemeld in 2010, was sprake van chronische Q-koorts waarbij de infectie in voorgaande jaren was opgelopen. Bij de patienten was tevens sprake van onderliggende medische problematiek.

Incidentie per gemeente Pdf-document (804Kb) | Aantal patienten 2007-2010 (epicurve)  Pdf-document (32Kb)

Gemelde Q-koortspatienten per postcodegebied

Bij de GGD Hart voor Brabant kwamen ook dit jaar de meeste meldingen van Q-koorts binnen.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen