Lichaam doneren aan de wetenschap: goed voor anderen, maar ook voor jezelf

Array

In Nederland neemt het aantal mensen dat na hun dood hun lichaam ter beschikking wil stellen aan de wetenschap de laatste jaren sterk toe. Zo sterk zelfs, dat sommige anatomische instituten tijdelijk geen nieuwe donoren inschrijven.
Sophie Bolt is junioronderzoeker Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij onderzoekt nieuwe rituelen rondom dood en begraven en houdt zich bezig met deze bijzondere vorm van alternatieve lijkbezorging: het ter beschikking stellen van het lichaam aan de wetenschap. Bolt deed in dat kader onderzoek naar de motivatie van lichaamsdonoren. Ze publiceerde erover in het aprilnummer van Annals of Anatomy.

De belangrijkste reden om lichaamsdonor te worden, is: nuttig zijn (genoemd door 92,7 procent van de respondenten). Andere aspecten zijn dankbaarheid (genoemd door 49,1 procent) en een negatieve houding tegenover uitvaarten (14,7 procent).

Altruïsme is dus de belangrijkste drijfveer. Toch plaatst Bolt daar kanttekeningen bij: Iets willen betekenen voor een ander kan ook een gevoel van voldoening geven. Bij doneren of geven krijg je vaak iets anders terug, weten we ook uit ander onderzoek. De donatie kan bijvoorbeeld een manier zijn om betekenis te geven aan leven en dood. Voor de lichaamsdonoren kan verder gelden dat ze zichzelf hiermee definieren als anders dan anderen.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen