Lichaam doneren aan de wetenschap: goed voor anderen, maar ook voor jezelf
ArrayIn Nederland neemt het aantal mensen dat na hun dood hun lichaam ter beschikking wil stellen aan de wetenschap de laatste jaren sterk toe. Zo sterk zelfs, dat sommige anatomische instituten tijdelijk geen nieuwe donoren inschrijven.
Sophie Bolt is junioronderzoeker Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij onderzoekt nieuwe rituelen rondom dood en begraven en houdt zich bezig met deze bijzondere vorm van alternatieve lijkbezorging: het ter beschikking stellen van het lichaam aan de wetenschap. Bolt deed in dat kader onderzoek naar de motivatie van lichaamsdonoren. Ze publiceerde erover in het aprilnummer van Annals of Anatomy.
De belangrijkste reden om lichaamsdonor te worden, is: nuttig zijn (genoemd door 92,7 procent van de respondenten). Andere aspecten zijn dankbaarheid (genoemd door 49,1 procent) en een negatieve houding tegenover uitvaarten (14,7 procent).
Altruïsme is dus de belangrijkste drijfveer. Toch plaatst Bolt daar kanttekeningen bij: Iets willen betekenen voor een ander kan ook een gevoel van voldoening geven. Bij doneren of geven krijg je vaak iets anders terug, weten we ook uit ander onderzoek. De donatie kan bijvoorbeeld een manier zijn om betekenis te geven aan leven en dood. Voor de lichaamsdonoren kan verder gelden dat ze zichzelf hiermee definieren als anders dan anderen.
Bron: RU