Miljoenen voor verbetering van transplantaties van stamcellen uit navelstrengbloed
ArrayMogelijk stap op weg naar betere behandeling van leukemie
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben 3,6 miljoen euro gekregen voor het verbeteren van behandelingen van transplantaties van stamcellen uit navelstrengbloed. Daardoor kunnen artsen in de toekomst mogelijk ziekten als leukemie beter behandelen.
Stamcelbehandelingen staan momenteel wereldwijd sterk in de belangstelling. Stamcellen zijn een soort oercellen die nog kunnen uitgroeien tot verschillende soorten cellen. Ze kunnen beschadigde weefsels herstellen. Voorwaarden voor succes zijn dat de stamcellen na de transplantatie goed aanslaan èn op de juiste plek in het lichaam hun werk doen.
Een al langer gebruikte therapie met stamcellen is de bloedstamceltransplantatie bij leukemiepatienten. In navelstrengbloed zitten stamcellen en afweercellen die de strijd aan gaan met leukemie. ‘De behandelingen zijn veelbelovend, maar er zijn nog barrières om ze op grote schaal toe te passen. De aanmaak van gezonde bloedcellen komt traag op gang en het risico op afstoting is groot. Deze problemen willen we oplossen’, zegt Erasmus MC hematoloog Jan Cornelissen die het onderzoek leidt.
Om de behandelingen beter te laten slagen, willen de onderzoekers bijvoorbeeld meer stamcellen bij patienten kunnen transplanteren. Daarom willen ze een nieuwe kweekmethode ontwikkelen om het aantal stamcellen in het laboratorium te vermeerderen. Daarnaast beogen ze om met nieuwe beeldtechnieken vast te leggen hoe de stamcellen zich in het beenmerg nestelen. De onderzoekers krijgen dan beter zicht op wanneer een transplantatie aanslaat in een lichaam. Als het onderzoek slaagt, bieden de uitkomsten perspectieven voor het verbeteren van verschillende therapieen met stamcellen, dus niet alleen met stamcellen uit navelstrengbloed.
De studies worden verricht door een samenwerkingsverband van twee universiteiten (Rotterdam en Utrecht) en twee industriele partners (Glycosystem en GE Healthcare). Het onderzoeksgeld is afkomstig van het topinstituut TI Pharma, waarin het bedrijfsleven samenwerkt met overheidsinstanties.