Boze brief van een patiënt
ArrayHuisartsen verwijzen met ingang van januari 2010 herhaalrecepten voor dure patentgeneesmiddelen, geïnitieerd in de tweede lijn, terug naar de voorschrijvend specialist.
De actie van de huisartsen is een reactie op de door minister Klink gewenste besparing door intensivering van het doelmatig voorschrijven. Het gaat om besparingen in de farmacie door het vervangen van dure geneesmiddelen door goedkopere middelen met dezelfde werking. Huisartsen spelen hierbij een cruciale rol. Volgens Klink kiezen artsen vaak ten onrechte voor dure geneesmiddelen, onder andere tegen cholesterol en maagzuur. Bij veel patienten werken goedkope alternatieven even goed. Terwijl het prijsverschil enorm is. Dit verschil kan oplopen tot vele honderden euro’s per patient per jaar. In dit geval gaat het om de volgende patent-geneesmiddelen: Crestor (rosuvastatine), Lipitor (atorvastatine), Nexium (esomeprazol), Pariet (rabeprazol). Met de actie wil de LHV het kabinet en minister Klink een eerste krachtig signaal geven dat zij bezuinigingen op de huisartsenzorg ontoelaatbaar vindt. De maatregel loopt tot maart 2010. Leidt dit bij het kabinet in die periode niet tot een andere inzet richting huisartsenzorg dan scherpt de LHV de maatregelen aan. Op de redactie van MedicalFacts kregen wij deze brief toegespeeld. Wij willen de brief graag ook hier plaatsen het gaat over een patient die haarfijn de gevolgen beschrijft.
Bij deze wil ik de Telegraaf op de hoogte stellen van een conflict tussen de Landelijke Vereniging van Huisartsen en de Minister van Volksgezondheid. De patienten van huisartsen worden door de huisartsen als speelbal gebruikt om het confict te beslechten.
Hieronder een uitleg wat er op dit moment speelt.
Mijn huisarts heeft mij, zonder mij als patient vooraf te informeren, vandaag, 21 januari, geweigerd een herhalingsrecept uit te schrijven voor Nexium 20.
Dit medicijn is mij ongeveer 10 jaar geleden door de maag-, lever- en darmspecialist voorgeschreven, omdat ik ernstige klachten had over mijn maag en slokdarm. Mijn huisarts heeft mij al die jaren middels een herhalingsrecept het medicijn Nexium verstrekt .
Mijn huisarts kent/weet dit probleem en ik heb hem na de weigering van het herhalingsrecept hier op gewezen, maar hij weigert mij nu Nexium voor te schrijven en verwijst mij terug naar de specialist
De weigering van de huisarts mij een herhalingsrecept uit te schrijven heeft te maken met een conflict van de Landelijke Vereniging van huisartsen met de Minister van Volksgezondheid over een korting op hun inkomen. De NPCF is al in gesprek geweest met de LHV, doch de LHV blijft bij hun ingenomen standpunt dat zij op deze wijze het conflict willen oplossen.
Geld (het inkomen) is in dit geval voor mijn huisarts belangrijker dan het welzijn van zijn patienten, maar ook onze gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid om de kosten van de Gezondheidszorg beheersbaar en betaalbaar te houden.
Wat gaat het nu allemaal wel niet kosten. De huisarts moet een verwijzingsbrief opstellen. Ik moet zonder dat ik klachten heb terug naar de specialist, waarbij een afspraak gemaakt moet worden. Kostbare tijd gaat verloren, want ik neem onnodig tijd van een specialist in beslag, waardoor andere mensen die wel klachten hebben, langer moeten wachten. De gezondheidszorg wordt onnodig op kosten gejaagd alleen maar om een recept te verkrijgen van een medicijn, welke de huisarts voor kan schrijven.
En dit alleen maar omdat de Vereniging van huisartsen een conflict hebben met de minister van Volksgezondheid over het inkomen van de huisarts.
Het is bijzonder triest dat huisartsen zich verlagen tot dergelijk ontoelaatbare acties, waarbij niet alleen de belangen van hun patienten geschaad worden, maar ook dat de huisartsen een conflict uitspelen over de rug van hun patienten.
Het leek mij goed de Telegraaf hierover te informeren
Tevens heb ik een aangepaste brief gestuurd naar de NPCF en de MLDS
Met vriendelijke groet
Dick Overweg