Interventies zijn bewezen effectief maar…..

Array

verslavingszorgBewezen interventies gericht op gedragsverandering van patienten zijn er vele zoals psychotherapie, assertive community treatment, tripple P, een ‘stoppen met roken’ cursussen en leefstijltrainingen. Ze zijn bewezen en toch blijken ze in de praktijk  soms niet te werken. Dan kan het zijn dat de therapeut niet voldoet aan  aanvullende kenmerken.

Ten eerste moet deze met vele verschillende patienten een alliantie kunnen aangaan om het doel van de interventies te bereiken. Ten tweede moet deze adequaat kunnen werken. Ontbreken deze kenmerken bij de therapeut dan werkt de interventie niet. Dit zijn basiscompetenties voor behandelaars die los staan van de interventie. 

Deze  kennis reikte Anneke Weerman aan op woensdag 25 november tijdens een workshop van het Resultaten Scoren  in de Verslavingszorgcongres in Musis Sacrum te Arnhem. Weerman is lector Hulpverlening in een gedwongen kader bij de Hogeschool Utrecht. Zij heeft grote kennis over  het aanbieden van interventies aan gedetineerden. Het genoemde congres vond plaats ter gelegenheid van tien jaar onderzoek naar bewezen interventies in de verslavingszorg. Prof.dr. Guus Schrijvers was voorzitter van de workshop,  die ging over het opleiden van professionals in de verslavingszorg. Schrijvers merkte vele overeenkomsten tussen verslavingszorg en zorg aan langdurig zieken. Is verslaving ook niet gewoon een chronische aandoening?

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen