NMa ontvangt klacht over Kartel van Bogin

Array

De bond van de generieke geneesmiddelenindustrie (Bogin) heeft een klacht neergelegd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over machtsmisbruik van zorgverzekeraars. Volgens de Bogin is sprake van kartelvorming, niet van marktwerking in de zorg. En een kartel is volgens de mededingingsregels verboden.
De NMa bevestigt de klacht van de Bogin te hebben ontvangen. „Die wordt momenteel behandeld”, aldus een woordvoerder. Ook Zorgverzekeraars Nederland is op de hoogte. „We zijn er niet van onder de indruk”, zegt een zegsman. „Het gaat om een opportune klacht die heel slecht is geformuleerd en zien geen aanleiding om een bericht van de NMa te verwachten.”

Bogin-voorzitter Frank Bongers wijst erop dat de vier grootste zorgverzekeraars bijna 80% van de Nederlanders van een verzekering voorzien. „En een markt wordt doorgaans als oligopolie beschouwd als het marktaandeel van de grootste vier marktpartijen meer dan circa 70% is.”
Volgens Bongers ligt kartelvorming op de loer bij een beperkt aantal aanbieders. „De premies lijken erg veel op elkaar. De verzekeraars hebben tweeenhalf jaar de tijd gehad om te concurreren. Maar het is nog altijd onduidelijk op welke punten zij nu eigenlijk van elkaar verschillen”, redeneert hij. „Zij hebben op zijn minst de verantwoordelijkheid die verschillen inzichtelijk te maken.”

Bogin stuurt in de loop van komende maand een economische analyse aan de NMa die de eerdere klacht zal onderbouwen. „In elk geval leidt het huidige beleid tot uitsluiting van andere aanbieders”, zegt Bongers. „In dat kader is het onverantwoord dat per 1 juli het preferentiebeleid is ingevoerd.”
Dat beleid houdt in dat niet langer de apotheker, maar de zorgverzekeraar bepaalt van welke fabrikant een patient een geneesmiddel krijgt. „Verzekeraars hebben daarmee de volledige macht in handen wie, welk geneesmiddel krijgt.”
Een voorwaarde voor dat beleid was dat er onderlinge concurrentie zou zijn, zodat prijsverlagingen ten goede zouden komen van de patient. Maar door het uitblijven van die concurrentie is er, volgens Bongers, geen meerwaarde voor de patient.
„Anders zouden de verzekeraars dat kunnen aantonen met premieverlagingen.”
De vereniging van fabrikanten van innovatieve geneesmiddelen (Nefarma) gaat in het najaar campagne voeren om de premiebedragen en vergoedingen onder de aandacht te brengen. „De markt is totaal niet transparant. Het is voor patienten volstrekt onduidelijk welke geneesmiddelen vergoed worden en welke niet.”
Bongers wacht af wat de kartelwaakhond met de klacht gaat doen.
„Wij vragen ons af wie de verzekeraars nog controleert. Als dít marktwerking is, gaan wij liever terug naar de tijd dat de markt nog werd gereguleerd”, concludeert hij.


Bron: Telegraaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen