Meer kans op metabool syndroom met light frisdrank
ArrayMensen die dagelijks light frisdrank drinken, blijken een 34% hogere kans te hebben op het krijgen van het metabool syndroom in vergelijking met mensen die geen light frisdrank drinken. Consumptie van gefrituurd voedsel levert een 25% hogere kans op. Light frisdranken zijn wat het risico op het metabool syndroom betreft dus slechter dan het eten van gefrituurde producten. Dit zijn de uitkomsten van Amerikaans onderzoek waarbij 9500 mensen negen jaar lang gevolgd zijn.
Het metabool syndroom is een combinatie van aandoeningen die de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, galstenen en verschillende vormen van kanker verhoogt. Er is sprake van het metabool syndroom als iemand drie of meer van de volgende risicofactoren heeft: hoge bloeddruk, een verhoogde bloedsuikerspiegel, verhoogd cholesterol en overgewicht. In juli 2007 verscheen in Circulation, het tijdschrift van de American Heart Assocation, een epidemiologische studie naar de effecten van frisdrank met opmerkelijke resultaten. Circulation 2007, oi:10.1161/CIRCULATIONAHA.107.689935
Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers de gegevens van zesduizend mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. De onderzoekers gingen na of ze een normaal gewicht hadden, een goed cholesterol hadden, niet teveel vetten in hun bloed, een gezonde bloeddruk en of hun cellen nog reageerden op insuline. Scoor je op drie van die vijf variabelen slecht, dan heb
je het metabool syndroom. Tegelijkertijd vroegen de onderzoekers hoe vaak hun proefpersonen frisdrank dronken.
Dat frisdrank de kans op metabool syndroom verhoogt, dat is niet zo verrassend. De geraffineerde suikers in frisdrank tasten je lichaam aan. Verrassend is wel dat ook light-fris de kans op het metabool syndroom lijkt te verhogen. Drink je een light frisdrank per dag, dan stijgt je kans op het metabool syndroom met 32 procent. De onderzoekers weten niet hoe dat mogelijk is. Misschien zit er iets in light-frisdrank wat het metabool syndroom in de hand werkt, speculeren ze.
“The high sweetness of diet or regular soft drinks may lead to conditioning for a greater preference for intake of sweetened items, although this explanation also has been questioned by some experts. The caramel content of both regular and diet drinks may be a potential source of advanced glycation end products, which may promote insulin resistance and can be proinflammatory.”
Een andere mogelijkheid is dat de leefstijl van mensen die light drinks drinken nu eenmaal ongezonder is.
2 thoughts on "Meer kans op metabool syndroom met light frisdrank"
Comments are closed.
Of komt dat door de aspartaam die in alle lightprodukten zit, en durven ze dat niet naar buiten te brengen.
idd. vast en zeker de Aspartaam!