Inspectie onderzoekt Daidalos-kliniek

Array

Het anti-burnout centrum Daidalos in Driebergen is onderwerp van onderzoek door de Inspectie Volksgezondheid. Wanbeleid en onbekwame staf hebben geleid tot ontevreden personeel, onbevoegde vrijwilligers en vele patiënten die emotioneel, financieel en psychisch zijn benadeeld. Medicalfacts zal dit weekend extra informatie proberen te achterhalen omtrent deze kwestie.Bron: TweeVandaag [tag: inspectie]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

11 thoughts on "Inspectie onderzoekt Daidalos-kliniek"

  1. Waar kan ik vinden hoe dit onderzoek gegaan is en hoe het afgelopen is.

    Ben zelf in Daidalos geweest. Raadt niemand aan om daarheen te gaan. Vandaar mijn belangstelling.

     

    Els

  2. Helaas hebben we niet meer informatie hierover. Wellicht kan de inspectie voor de gezondheidszorg je verder helpen.


    Medicalfacts.nl

  3. Hi Puppy,

    Helaas hebben we weinig concreets kunnen vergaren over Daidalos echter de berichten die ons bereiken vind ik nog steeds zeer alarmerend. Ik heb begrepen dat de leiding van het centrum wel in handen van een arts is, al is deze weinig empatisch. De arts is antroposofe hetgeen op de site niet duidelijk naar voren komt. Echter dit heeft wel veel impact op de therapie. Dus deze antroposofische houding zou duidelijker vermeldt moeten worden op de site, zodat je weet wat je te verwachten hebt. Zo zijn antroposofen tegenstander van anti-depressiva, en zelfs als je psychiater ze vantevoren heeft voorgeschreven, stelt de arts van Daidalos nog voor om je medicatie bij je in te leveren. Voor veel patienten is het stoppen met medicatie niet zonder gevolgen. Als je wel je medicatie wil blijven gebruiken moet je daar in Daidalos dus elke keer steving over onderhandelen om je eigen pillen mogen te blijven slikken.

    Verder wordt je in het centrum vooral zoet gehouden met allerlei healings en ook een kunstenaar met  geen tot weinig medische achtergrond wordt ingezet om je bezig te houden maar het mag geen naam hebben als bezigheidstherapie. Want de kunstenaar  gelooft dat mensen vanzelf beter worden als ze kleien, steenhakken, tekenen of schilderen. En deze kunstenaar gaat ook nooit in op je emoties.

    Wel worden er “groepssessies”‘ onder leiding van antroposofische arts gehouden. Maar naar verluidt komt hier niet veel van om zij meestal veel telaat komt. Dat maakt dat elke deelnemer maar slechts 10 minuten krijgt om iets te vertellen. Niet bepaald veel tijd en ik verwacht er dan ook niet veel van. Bij mensen die na 4 weken beginnen te twijfelen aan de therapie wordt een zeer bote keuze voorgelegd: gewoon meedoen of nuweggaan.

    Voor veel mensen is Daidalos een laatste strohalm en zeverwijzen niet door, nee, ze dreigen je weg te sturen! Daidalos is bedoeld burn-out mensen, enNIET voor mensen met depressies, Echter ik heb begrepen dat zij ook deze groep patienten aannemen. Lijkt me niet zo’n verstandige keuze.


    Health is not valued till sickness comes!

    Janine Budding

  4. Ik ben in Daidalos geweest en mijn ervaringen zijn negatief.

    Ook ik moest stoppen met mijn medicatie. Er was toen nog een antroposofischarts die mij medicatie voorschreef. Een erg betrokken iemand. Niet de arts van het centrum zelf. Dat kontakt met die arts werd ineens opgeheven. Zij mocht niet meer komen. Ons werd niet gezegd waarom. Het vermoeden bestond omdat ze veel tijd spandeerde aan de clienten. De arts van het centrum zelf was ook psychotherapeut. In mijn ogen een slechte. Ik was soms zelfs bang voor haar. Eveneens voor de kunstenaar. Iemand hoefde maar iets verkeerds te zeggen of niet te handelen volgens het programma dan kon men erg kwaad worden en als je je niet conformeerde met het centrum kon je beter opstappen. Wel antoprosofische massages. Zo hadden ze ook een bad. Daar mocht je geen gebruik van maken alleen als de staf het nodig vond voor je. Niet als je zelf behoefte had. De warme maaltijden kwamen van elders en waren niet te eten. Dat had totaal niets antoprosofisch. Mensen met een depressie konden ook komen. Ik had nl een hele heftige depressie. Het feit dat ze zich niet bij de AWBZ willen aansluiten houd in dat mensen erg veel geld zelf moeten betalen. Schandalig is dat . Zowel de arts als de kunstenaar wonen in het gebouw. Op de dag van aankomst werd je totaal aan je lot overgelaten. Vreselijk voelde dat. Volgens mij is er nu een mangerer. Dit waren een beetje van mijn ervaringen. Kan nog wel doorgaan. Maar houdt het hier maar bij.

     

    puppy

     

     

  5. De verhalen hierboven en toendertijd de documentaire zijn, naar mijn mening, toch voldoende om enige voorzichtigheid te betrachten.


    Health is not valued till sickness comes!

    Janine Budding

  6. Nog een aanvulling op wat ik eerder schreef. Na mijn vertrek heb ik om een dossier gevraagd zodat ik dat mijn vervolghulpverlener kon geven. Kreeg bericht terug van mevr. Moll dat dat in haar ogen geen zin had het was immers afgesloten daar.

    Zo zou ze een eind brief aan mijn huisarts sturen, hetgeen ook niet gedaan is.  Ik zou nog wekelijks een dag komen zolang ik  inmijn woonplaats niet naar de dagebehandeling kon. De ochtenduren zou ik beeldhouden hoefde dit niet te betalen en dan de middaguren helpen bij huishoudelijk werk. Eenmaal in de 2 weken had ik een gesprek met mevr. Moll Maar deze gesprekken waren erg inhoudsloos. Ik had weinig in te brengen en zij kwam ook met niets vanuit  “mijn dossier”.

    Een ander iets wat voor mij een vreselijke, onveilige ervaring is geweest. Het bleek dat mevr. M ooit   “iets” heeft gehad in de relationele sfeer met dhr. B. Blijkbaar speelde er nog het één en ander ten tijde van mijn verblijf.  Ik wasop een avond in de keuken bezig toen ik een flinke woordenwisseling op de gang hoorde dat was een  “gesprek” tussen mevr. M en mevr.B (vrouw van dhrB).

    Het was werkelijk vreselijk om voor mij als patient aldaar zo’n ruzieverwoordend  gesprek aan te moeten horen. Ik durfde de keuken niet uit. Mogelijk verwachtten zij niemand in de buurt.

    Ik ben erg blij dat alles goed uitgezocht word en persoonlijk vind ik dat het centrum in zijn huidige vorm gesloten moet worden.  Heb nog altijd de indruk dat iedereen aangenomen word. Mij haddenze ook beslist niet binnen mogen halen gezien de heftigheid van mijn depressie. Hun werken niet met een behandelplan. Een stappenplan is echt geen behandelplan. Maar iets door mev. M. opgezet. De dochter van mevr. M. studeerde psychologie en kwam op D de psychotherapie uren stage lopen. Een vreselijke slechte stap van het centrum.

    Ik ben er ook 15 weken geweest het heeft me een kapitaal gekost omdat zij niet wilden voldoen aan de AWBZ normen werd maar de helft door de verzekering vergoed.

    Als ik nu nog stappen zou kunnen nemen om een deel van mijn geld terug te krijgen dan zou ik dat achter elkaar doen. Helaas weet ik niet welke wegen ik moet bewandelen.

    Ik zal opgelucht als dit centrum sluit!!!

    puppy 27-09-2006

  7. @ Puppy

    Het medisch dossier moet ten alle tijden vrijgegeven worden aan een patient door een instelling! De Nederlandse wet is hier heel duidelijk in. Het medisch dossier is eigendom van de patient. Ten aanzien van je tweede vraag, geld terug krijgen van een behandeling, dat is een juridische kwestie. We zijn momenteel in gesprek met een juristenkantoor en hebben hen verzocht hier op te reageren. Ik verwacht in de loop van deze week daar meer informatie over te hebben. Medicalfacts zelf is alleen een nieuwssite en kan je inhoudelijk dus niet met deze kwestie helpen. Wij hopen dus in de loop je te verwijzen naar kanalen die je met je andere vragen wel kunnen helpen. Hou deze website in de gaten voor aanvullende antwoorden op jouw vraag en tevens voor andere patienten die dezelfde ervaringen hebben als jij!


    Health is not valued till sickness comes!

    Janine Budding

  8. Dank voor je reactie. Volgens mij waren ze inderdaad verplicht om mijn dossier aan mij te doen toekomen. Maar ik snap wel waarom dat niet gebeurd is.

    Ik ga het verder uitzoeken wat ik doen kan. Ben al in kontakt met iemand en ken ook meer slachtoffers.

    Ik hou dit zeker in de gaten.

    puppy

  9. Nog even een oud artikel uit de doos gehaald. ( maart 2005) Wellicht is deze kwestie een goed voorbeeld van het belang van openbaar maken van informatie van falende artsen. Naar verluidt is de arts van Daidalos al weer een nieuwe kliniek begonnen in Leiden en gaan de “behandelingen” in Daidalos gewoon door.

    “De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat veel meer informatie openbaar maken dan tot nu toe het geval was. Zo worden falende ziekenhuizen en artsen voortaan bij naam genoemd, aldus minister Hoogervorst van Volksgezondheid in een brief aan de Kamer.

    Op termijn moeten alle inspectierapporten op de website van de toezichthouder verschijnen. Gegevens over instellingen en medici worden hierin niet meer geanonimiseerd, zoals altijd gebruikelijk was. Voor de meeste onderzoeken geldt dat ze openbaar worden als ze na 1 januari van dit jaar in gang zijn gezet. Inspecties die eerder begonnen, worden ‘zo mogelijk’ volledig prijsgegeven. Of dit lukt, hangt af van eerder gemaakte afspraken, aldus Hoogervorst.

    De VVD-bewindsman schrijft dat de inspectie er is voor de burger en dat de gegevens daarom openbaar horen te zijn. In verband met toenemende marktwerking meent hij bovendien dat patiënten meer informatie nodig hebben om hun rol als zorgconsument te kunnen spelen. Ook vindt Hoogervorst dat de IGZ zich vanwege het streven naar een meer transparante overheid moet verantwoorden. ‘Het moet duidelijk zijn welke feiten aan de conclusies van een rapportage ten grondslag liggen.’

    De minister erkent dat openbaarmaking van individuele gegevens nadelige gevolgen kan hebben voor instellingen en personen. ‘Deze wegen echter in het algemeen niet op tegen het belang van publieke verantwoording.’ Bovendien, stelt hij, kan dit vooruitzicht juist een aanmoediging zijn om betere kwaliteit te leveren. Verder gelden er spelregels die bijvoorbeeld artsen in staat stellen zich te verdedigen. Zo worden betrokkenen drie weken voor publicatie ingelicht en mogen ze desgewenst een weerwoord geven in een rapport. “


    Health is not valued till sickness comes!

    Janine Budding

  10. Beste Janinne,

    In 2006 ben ik in Daidalos geweest. Er was geen arts in Daidalos te bekennen, wel een psycholoog. Een x per week was er een persoonlijk gesprek van een uur. Een x per week groepsgesprek van een uur Over deze psycholoog waren de mensen tevreden.(er waren toen ik kwam 5 gasten, iedere week een minder, toen ik ging was er nog 1gast met zware psychische problemen. Ik heb deze man persoonlijk onder mijn hoede genomen. 

    Mijn gesprekken met de psycoloog gingen vanaf het 2e bezoek alleen nog maar over de wantoestanden in Daidalos en hoe we hier verandering in konden aanbrengen.

    Het eten van een keteringbedrijf was van zeer matige kwaliteit en absuluut ongeschikt wanneer je een dieet hebt. Na twee weken werd besloten dat er zelf gekookt werd (door een 18 jarige dochter van de manager Rob Tuk) ze had totaal geen kennis van dieten, geen kennis over gezond voedsel, vet en eenzijdig, vooral veel roerbakken, weinig verse groente! Het brood was vaak oud, beleg eentonig en niet vers. Eten hopeloos!

    Daarentegen was het eten voor de mensen die daar seminars volgde, uitstekend verzorgd en dan kwam er wel een kok om voor deze mensen te koken. De Burn-out gasten aten in dezelfde eetzaal en konden dan “genieten”van de aanblik van een goed verzorgde maaltijd maar kregen daar niets van!

    De keuken was ronduit smerig! Theedoeken, vaatdoekjes werden meerdere dagen gebruikt, vies! Douchcel vies! kommentaar: dan doe je maar slippers aan, kosten bij de Hema € 1, kun je toch wel betalen?Gangen, zitkamer, vuil en onverzorgd.

    De Slaapkamer moest je maar zelf schoonmaken en stofzuigen. Ik kwam net van de hartbewaking en mocht lichamelijk niets doen. De psycholoog heeft dit aan hen nog bevestigd. De omgang met de gasten was behoorlijk respectloos! Mijn bed werd door hun niet verschoond, de kamer niet gezogen. Een keer heeft een andere gast dit voor mij gedaan! Huishoudelijk personeel was niet aanwezig.

    De gastvrouw besprak al haar persoonlijke en familiesores aan tafel met de gasten, stemming was vaak gespannen, eten daar was onplezierig, weinig vreugdevols.

    De eigenaar, kunstenaar, heeft een alcohol probleem, duidelijk merkbaar voor de gasten. etc. etc.

    Het enige wat daar echt goed was, dat waren de schilder en tekenlessen van Wim de Bruijn, die ook een goede en liefdevolle omgang met de gasten hed. De beeldhouwlessen van Jan Becht waren ook goed, persoonlijke gesprekken moest  je met hem niet voeren, hij was aan de rand van omkiepen, heel gespannen, er kwam gewoon te veel op hem af, dat kon hij niet meer aan.

    Er was gewoon geen personeel, om de taken te vervullendie daar nodig waren, er was hiervoor geen geld!

    Als je daar niet met een Burnout kwam, dan had je hem die wel wanneer je wegging! Hier heb ik wel geleerd hoe het niet moet! Deze mensen zijn ook niet te helpen.

    Dat hier nooit controle van de warenwet komt begrijp ik niet. Wanneer dit in een hotel of restaurant zo aan toe zou gaan werd deze beslist gesloten.

    Ik heb besloten om een Time – out centrum te openen aangezien de behoefte zo enorm groot is en het aanbod waar mensen naar toe kunnen naar mijn mening zeer gering is.

    Ik kreeg een factuur waarop retraite stond vermeld. Hierop heb ik een gespecificeerde factuur gevraagd. Daar stonden aantallen  psychotherapieen op  vermeld welke ik niet heb gehad. Deze heb ik van de rekening afgetrokken plus 10% in verband met de slechte service, het voor mij niet eetbare voedsel en ddaardoor de kosten van diverse keren naar een restaurant moeten gaan. Hier was Rob Tuk het niet mee eens en zou wel maatregelen nemen!

    Medio volgend jaar openen we zelf ( met een groep therapeuten), een Time-out centrum in Epe. We zijn met de voorbereidingen in een vergevorderd stadium. Wanneer je interesse in dit objekt hebt willen we gaarne informatie verstrekken. Je kunt me mailen: [email protected]

    Met vriendelijke groeten,

    M.T.L. Huiskens

  11. @ Huiskens

    Dank voor je bijdrage. Niet dat we alleen op zoek zijn naar negatieve verhalen, je verhaal onderschrijft de verhalen van de anderen. Het is goed daar hier eindelijk een discussie over op gang komt. Meld je aan bij de Pals Groep. Zij bekijken daar aan de hand van jouw gegevens wat zij voor je kunnen betekenen. En als er meer mensen hun grieven bij hen neerleggen en klachten indienen bij de Inspectie, worden dit soort praktijken aangepakt. Veel succes!


    Health is not valued till sickness comes!

    Janine Budding

Comments are closed.

Recente artikelen